Är salongen säker för överkänsliga och allergiker?

Den frågan får jag ibland från personer som är doftöverkänsliga (SHR, sensorisk hyperreaktivitet) och/eller kemikalieöverkänsliga (MCS, multiple chemical sensitivity). Och det är svårt att säga eftersom besvären är så individuella. Dofter finns i salongen men de brukar beskrivas som betydligt trevligare än i vanliga frisersalonger. Dofterna från produkterna här är mestadels naturliga från växter, men inte helt och hållet. Somliga behandlingar luktar lite mer än andra, så det är bra att planera besöket så att det inte sker just efter att något som luktar lite mer har ägt rum i salongen. Jag är själv ganska doftöverkänslig så jag använder i stort sett aldrig något parfymerat på mig själv. Jag skulle naturligtvis inte jobba med några produkter jag inte själv tålde, men som sagt är det ju individuellt vad man tål.

Elöverkänsliga kan jag erbjuda att släcka all miljövänlig belysning och i stället ta fram en lampa med halogen eller om jag möjligen har någon gammal 60W glödlampa kvar, förutsatt att det är på dagen när det kommer in gott om dagsljus också. Jag kan ha min telefon så långt bort från kunden som det går men kan tyvärr inte stänga av den eftersom jag behöver kunna bli nådd.

När det gäller hudkontakt så kan man ju som bekant vara allergisk eller överkänslig mot i princip vad som helst. Men jag använder inga produkter vars ingredienser är starkt allergiframkallande. Några få ämnen kan ha viss allergirisk, men jag har i praktiken aldrig varit med om att någon kund har fått en reaktion. Uppljusande färger och slingmedel sätter jag inte ner i hårbotten så att det kan komma i kontakt med huden. För att minimera risken för reaktioner använder jag bara olika slingtekniker, aldrig helblondering.

%d bloggare gillar detta: