Ursprungligen ett blogginlägg från februari 2011, där jag gör ett tappert försök att reda ut begreppen kring ekologiska hårfärger och andra produkter.
Ekologisk mat är enkelt. Det finns en eller annan märkning. Ekologiskt producerat, kravstämplat, punkt slut. Steget till hudvårdsprodukter är inte så stort. Ibland framförs påståendet att man måste kunna äta sina hudvårdsprodukter, eftersom ”allt man smörjer på huden går rakt in i kroppen”. Kanske det. Det är väl en trevlig tanke att en bra hudkräm också kan vara ätbar. Men en tvål då? Eller ett schampo? Varför skulle det vara ätbart?
Det finns ett antal hårvårdsprodukter som är ekologiska i ungefär samma mening som mat är ekologisk – vegetabiliska eller eventuellt animaliska ingredienser som är ekologiskt producerade. Och det bör då vara alla, eller nästan alla ingredienserna, för att hela produkten ska kunna kallas ekologisk. Det finns än så länge inga bestämmelser som reglerar det här, inte i Sverige. I Danmark har man börjat styra upp det med nya regler. Där kommer man nu inte att kunna komma undan med svepande formuleringar eller halvsanningar om grönt innehåll. Exempelvis hårfärger som innehåller en stor del vegetabiliska ingredienser av ekologiskt ursprung, men vars aktiva del, de ämnen som ger färgen, är precis de samma som i vilka andra kemiska hårfärger som helst, kommer inte längre att få kallas ekologiska. Innehållet kan fortfarande vara exempelvis till 95% ekologiskt. Men det innebär inte att det är hälsosammare att använda. Den lilla delen giftiga och väldigt allergiframkallande ämnen är det avgörande, och nu vill danskarna sätta ner foten och markera att det vore lögn att kalla en sådan produkt ekologisk.
Finns det över huvud taget ekologisk hårfärg? Ja henna och andra växtfärger kan naturligtvis vara ekologiskt producerade, och samtidigt fria från andra mer tveksamma ingredienser. Det är naturligtvis bättre för miljön om hennan är ekologiskt odlad, och kanske för det med sig andra positiva saker också, i den del av världen där hennan odlas. Men är det bättre för oss som använder hennan, rent hälsomässigt? Nej det spelar knappast någon större roll. Växtfärger är betydligt mildare och mindre problematiska än merparten kemiska färger, antingen de är ekologiskt eller konventionellt odlade. Men växtfärger har begränsningar, de ger inte alla färger vi önskar oss, och de täcker inte på långa vägar så bra som vi vant oss vid att hårfärger ska göra.
Men finns det då ekologisk hårfärg som fungerar ungefär som vanlig hårfärg, det vill säga täcker bra även på grått hår och kan mörka ner flera nyanser ända ner till svart? Nej. Eller ja. Lägger man stor vikt vid vad färgens cremebas är gjord av, eller att de tillsatta vårdande ämnena kommer från ringblomma eller avokado i stället för något mer syntetiskt eller manipulerat, ja då kan man säga att det finns. Vill man däremot undvika de giftiga, allergiframkallande och eventuellt cancerframkallande ämnena man läser om att hårfärger innehåller, nej då finns det inte.
Kolla innehållsförteckningen, eller be din frisör göra det. För jag tror att om du är en person som månar om att få en ekologisk färg, och kanske till och med går till en frisör som kallar sig ekologisk, så är nog de här ämnena inget du vill ha i ditt hår: Phenylenediamine eller P-phenylene (PPD), Toluene-2,5-Diamine eller Toluene-2,5-Diamine Sulfate, 1-naphtol, Aminophenol eller Resorcinol. Kolla hela listan här.
På min salong används förutom växtfärg även syntetisk hårfärg som inte innehåller några av de här skadliga ämnena. Den verkar genom en fysikalisk process snarare än en kemisk. Kan den kallas ekologisk? Nej det kan den inte. Inte på det sättet som mat eller hudkräm kallas ekologisk. Färgen innehåller inga vegetabiliska ingredienser, och alltså inga råvaror från ekologisk produktion. Men den är uppenbarligen miljövänligare än de flesta andra hårfärger på en del punkter: den förbättrar frisörernas arbetsmiljö och minimerar riskerna när det gäller kundens hälsa. Är den miljövänligare i det stora hela? Ja troligen innebär den en mindre miljöbelastning än merparten hårfärger, eftersom den inte innehåller giftiga ingredienser.
Jag köpte nyligen ett ganska billigt schampo i min närmaste livsmedelsbutik. Det var oparfymerat, godkänt av Astma- och allergiförbundet och miljömärkt med Svanen. Jag tyckte det var ganska trevligt och min känsliga hårbotten tålde det bra. Var det ekologiskt? Nej inte en enda ekologisk ingrediens, skulle jag tro. Men det är ändå miljömärkt med Svanen. Vad betyder det, är kanske Svanen en dålig märkning? Nej inte alls. Men det handlar om olika saker. Naturligt, hälsosamt, ekologiskt, giftfritt, det är lite olika aspekter som man ofta blandar ihop i ett och samma paket. En del tillverkare blandar ihop allting helt medvetet, för att lura oss att tro att produkten är något den inte är. Naturligt är inte alltid det samma som hälsosamt. Kemiskt är kanske inte alltid farligt. Ekologi och hållbar konsumtion kan betyda olika saker i olika sammanhang. Lite krångligt va?

Finns det enbart ekologiska produkter hos en grön frisör?
Det finns ingenting som styr eller reglerar det här i Sverige. Det är fritt fram att använda vilka produkter som helst (som är allmänt godkända) och det är fritt fram att kalla salongen för ekologisk eller vad man vill. Jag såg en uppgift om att endast runt 3 % av salongerna som väljer att miljöcertifiera sig har ekologisk inriktning. Men de följer samtidigt kriterier om att kaffet som serveras på salongerna ska vara ekologiskt, har kanske ”co-neutrala” hemsidor genom att betala en avgift till en firma som sägs ombesörja detta. Sådana saker säger något om synen på miljöfrågorna i vår tid tycker jag. Det är alltid lite spel för gallerierna. Alla har intresse av att bättra på sin gröna fasad.
