Kan man bleka hår med lera?

Nej det kan man inte. Mig veterligen finns det ingen naturlig lera som har blekande effekt. Det finns lerbaserade slingmedel, men man ”glömmer” nog ofta bort att tala om att det är väteperoxid som bleker, och att leran bara finns med som någon sorts konsistensgivare. Väteperoxid är ganska harmlöst miljömässigt och det är tillåtet och anses oskadligt i hårfärgningsprodukter i koncentrationer upp till 12 %. Dock är den uppljusande effekten alldeles för svag på hår som inte redan är ganska ljusa. Det är anledningen till att det oftast blir lite rödgult resultat. För tillräcklig effekt krävs oftast även persulfat, som man hittar i blonderingsmedel av alla de slag och även i en del av de produkter en del kallar lera. De här produkterna är – förutsatt att de inte innehåller några andra skadliga ämnen – säkra att använda till olika slingtekniker, men däremot bör man aldrig helblondera eftersom hudkontakt med produkten riskerar att irritera.

Frisörers uppfinningsrikedom när det gäller att försköna produkter och metoder är mycket stor. Jag har till och med sett en gröncertifierad salong och kursanordnare uttrycka på sin hemsida att uppljusningseffekten i deras ”blekningslera” kommer från ”vegetabiliska oljor, blomsterpigment och silke”.

För tydlighets skull tillägger jag: nej varken vegetabiliska oljor, blomsterpigment eller silke har någon som helst uppljusande effekt. Det är helt enkelt lögn.

Andra produkter som ljusar upp/bleker med hjälp av väteperoxid är t ex sprayblond typ av produkter, kamomillextrakt typ av produkter, blondschampo, äldre tiders populära ”ljustonande” läggningsvätska med flera. De bygger på att håret får en svag dos väteperoxid gång på gång, vilket orsakar en så kallad smygoxidation, en svag men långvarig oxidation. Håret blir gradvis lite ljusare men också mycket skörare och riskerar att gå av om man senare slingar det med  lite mer effektiva medel. Eventuellt innehåll av kamomill i den här sortens produkter har inget med den uppljusande effekten att göra. Ren kamomill i olika former i hudvård med mera är ofarligt att använda, jämför med kamomillte, ofarligt att dricka om man inte råkar vara allergisk mot det.

Solblekning är väl det mest uppenbara sättet att bleka hår helt naturligt. Men ett nordeuropeiskt hår som blekts av solen under en lång utlandssemester är förmodligen lika slitet och torrt som ett hår som blekts med hjälp av blonderingsmedel.
 

En lite besläktad fråga: kan man bleka hår med citron? Svar: ja, lite grand, särskilt i kombination med solsken. Man bör vara mycket försiktig med detta eftersom huden troligen blir mer ljuskänslig av citronsaft, och lättare skulle kunna bli bränd av solljuset. Läs mer om fotosensibilisering.

%d bloggare gillar detta: