Energibalanserande klippning

Hår kan också klippas på ett sätt som särskilt främjar energiflödet. Det kallar jag energibalanserande klippning, eller energiklippning. Auraklippning är ett annat ord man hör ibland, som troligen handlar om ungefär samma sak. 

Man kan alltid välja att klippa på det här sättet. Och man kan alltid göra något för att balansera energierna oavsett hur håret är klippt. Men för bästa resultat följer man en procedur utifrån ett helhetstänkande, ett flöde där tre steg samverkar för bästa resultat:

  • Hår- och huvudmassage
  • Energiklippning
  • Energibalansering

Vi börjar med en indisk hår- och huvudmassage, med eller utan oljor, allt efter behag. Massagen är ett underbart sätt att varva ner och skifta fokus från yttervärlden och knyta an till vår innersta kärna. Det låter som en motsättning att prata om effektivitet i det här sammanhanget, men jag skulle ändå vilja säga att den här massagen är just ett synnerligen effektivt sätt att snabbt varva ner, även för den som kanske är ovan vid avslappningsövningar, meditation, mindfulness osv.

Sedan klipper jag med denna lite speciella teknik som syftar till att skapa en naturligt balanserad och lättskött frisyr utifrån hårets egna förutsättningar, och som dessutom fyller en speciell funktion i kroppens subtila energisystem. Håret kan ses som en naturlig fortsättning på våra energibanor eller vårt nervsystem, om man så vill som “antenner” som sträcker sig ut för att inhämta livskraft. Det finns massor med referenser genom historien till att “kraften sitter i håret”, men det är trots det ett ganska lite utforskat område.

Jag avslutar med energibalansering, momentet där jag använder händerna för att stämma av och ytterligare balansera upp och stärka energiflödet kring håret/huvudet och hela kroppens energifält. Jag har upptäckt efterhand när jag jobbat med denna klippteknik (sedan 2001) att det här momentet kan ha stor betydelse för hur det nyklippta håret känns, eller naturligtvis egentligen hur det känns att vara den människan som har det håret. Jag tror därför att det påverkar hur vi mår även i ett längre perspektiv. Jag har fått det bekräftat många gånger genom åren, när jag haft förmånen att få hjälpa känsliga och öppensinnade människor. Jag menar att det här sättet att vårda sitt hår är en av många saker vi kan göra för att skapa balans och må bra.

Massage gör jag helst under tystnad, och aldrig framför spegeln. Inom feng shui anser man att speglar lätt kan störa det harmoniska energiflödet i ett rum, eftersom de förstärker allt de reflekterar. Många tycker det är trevligt och avslappnande att också bli klippt utan spegel, men det är valfritt. Energibalansering liksom reiki och allt annat energiarbete gör jag också helst utan spegel.

Kan man klippa vilken frisyr som helst med energiklippning? Man väljer helst de former och längder som allra bäst passar hårets naturliga fall och övriga egenskaper, och som i bästa fall helt stämmer överens med de formmässiga principerna för en riktigt energibalanserande klippning. Ibland kolliderar önskemålen om frisyr, eller någonting i utgångsläget, som till exempel befintliga hårlängder, lite med dessa principer. Då får man kompromissa. Det kan med andra ord ibland vara en flytande gräns mellan en energibalanserande klippning och en ”vanlig”. 

Men varför klipper jag inte alltid helt på det här sättet? En riktigt balanserad klippning ger i mitt tycke, och som jag beskrivit här ovan, ett bättre flöde och ökad balans. Många upplever skillnaden mycket påtagligt, medan andra inte gör det, eller inte bryr sig så mycket om just den aspekten av håret. Det är därför jag tycker att båda sätten att klippa är bra. Jag tycker även att en kompromiss dem emellan fungerar i många fall. Det gäller att i varje situation, utifrån de förutsättningar som råder, skapa största möjliga helhetskänsla i hårets form. 
 

Prisexempel

Energibalanserande klippning, paketpris 950 kr (runt 1 timme 15 min)


Se mer på klippsidan om priser på schamponering, föning, styling osv.

Se mer på månsidan om hur månens faser sägs påverka håret.
Läs mer om indisk hår- och huvudmassage.

%d bloggare gillar detta: