Finns det ens ekologisk hårfärg? Eller naturlig? Eller vegansk?

Det enkla svaret är att endast växtfärger kan vara ekologiska, förutsatt att de ingående färgväxterna är ekologiskt odlade.

Vi använder ofta begreppet ekologisk som att det är självklart vad det betyder. Som om det skulle betyda samma sak om det gäller hårfärg som det gör när vi pratar om livsmedel. Egentligen är det bara jordbruksprodukter som det är relevant att prata om som ekologiskt framställda, det vill säga produkter av växter och djur. Sålunda kan en hennaprodukt, bestående t ex av enbart växten henna, vara ekologiskt framställd. Likaså kan en enklare kosmetisk produkt som en hudkräm eller ett hårvax innehålla enbart jordbruksprodukter dvs olika oljor, örter etc. som kan vara ekologiskt odlade eller t ex bivax som kan vara ekologiskt producerat (plus oftast vatten, som inte är ekologiskt).

Även viss språkförbistring råder kring detta, på så vis att man ser mycket felöversatta, felanvända eller märkligt använda ord, som till exempel “botanisk” eller “plantbaserad”. Likaså att använda begreppet “organisk” som om det vore synonymt med “ekologisk” på svenska kan leda fel. Organisk skulle lätt kunna innefatta allt som består av kolföreningar. Ibland används ord på ett märkligt sätt helt medvetet i marknadsföring, i syfte att blanda bort korten och komma undan med svepande beskrivningar och antydningar om att produkten har egenskaper som man inte har fog för.

En annan sak som ibland skapar förvirring är att man glömmer bort att olika länder har olika lagstiftning och olika organisation för kontroll när det gäller kosmetika, så det kan vara svårt att värdera fakta som härstammar från olika delar av den engelskspråkiga världen. Ibland är förutsättningarna jämförbara med EU och Sverige, ibland inte. Exempelvis i USA finns en ekologisk certifiering som jordbruksdepartementet USDA utfärdar. En produkt kan få ekologisk märkning om den innehåller minst 95% ingredienser som var för sig redan har en ekologisk certifiering. Men färdiga kosmetiska produkter kontrolleras inte av USDA utan av FDA, motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket. FDA har liksom Läkemedelsverket inte något särskilt att säga om användningen av termen ekologisk i sammanhanget. Det blir snarare upp till marknadsföringslagstiftning att reglera.

De typiska hårfärgerna som marknadsförs som ekologiska har dock ungefär de proportionerna, det vill säga merparten ingredienser från växter, ekologiskt certifierade får man förmoda, och resten konstgjorda färgbildande ämnen, ämnen som ska öppna hårstrået osv. De här ingredienserna, som tillsammans oftast utgör några få procent av det totala innehållet, är samma typ av ingredienser som utgör några få procent av innehållet även i andra hårfärger, det vill säga helt vanliga hårfärger som inte marknadsförs som ekologiska. Och många av dem är problematiska med tanke på både hälsa och miljö. Att den ena produkten kallas ekologisk och den andra PPD-fri, fri från ammoniak eller fri från resorcinol har liten betydelse i det stora hela, eftersom alla oxidationsfärger ändå innehåller flera olika problematiska ingredienser. Informationen blir betydelsefull endast för den som är konstaterat allergisk mot just det ämnet som nämns, inte för alla som vill undvika alla farliga ämnen i hårfärger.

På liknande sätt förhåller det sig med veganska hårfärger och andra veganska hårprodukter. Vegansk betyder i sammanhanget inte, som man skulle kunna tro, att de består av enbart vegetabiliska ingredienser, utan att de ingående kemikalierna är vegancertifierade. Det finns inga djurdelar i produkterna, inga djur har använts i någon del i tillverkningsprocessen. Men det är samma kemikalier som vanligt, ur alla andra aspekter.

Så om vi formulerar om frågan: finns det hårfärg som mest innehåller ekologiska ingredienser, och samtidigt inte några problematiska kemikalier?

Det finns en teoretisk möjlighet att det skulle kunna finnas, men hittills under tjugo år har jag inte sett en enda sådan produkt.

Finns det syntetisk hårfärg som inte är ekologisk men som inte innehåller några problematiska kemikalier?

Svar ja, det finns några få. De är inte oxidationsfärger utan mer av typen direktfärger.

Det är lite svårt och mycket tråkigt att läsa alla de långa krångliga namnen på förpackningens innehållsdeklaration, men tyvärr det enda sättet att bilda sig en uppfattning. Jämför ingredienslistan med listan över farliga ämnen som bör undvikas.

Läs mer på ireadlabelsforyou.

%d bloggare gillar detta: