Jag som driver salongen Grön Frisör heter Jens Hallberg och är damfrisör och herrfrisör sedan 1987, då jag tog frisörexamen i Kristianstad. Med en livsväg som ingen plattång rått på har jag aldrig varit speciellt förtjust i att låta andra få alltför stort inflytande över vad jag ska ägna mig åt. Därför öppnade jag min första egna salong i Malmö samma år. Jag var 19 år, och det var andra tider, andra idéer. Intresset för miljö och hälsa fanns där, men det skulle ta många år innan jag började hitta fungerande former för det, just som frisör.
När jag jobbade på konventionellt sätt med hår hade jag stora problem med eksem på händerna. Det blev inte bättre förrän jag efter några år slutade jobba som frisör. Jag sysslade med annat och höll mig borta från yrket i flera år innan jag bestämde mig för att göra ett nytt försök, nu på naturligare sätt. Och då fungerade det bra. Man kan gott säga att mitt hemska handeksem blev det som ledde in mig på den gröna vägen. Jag hade sedan tidigare ett intresse både för miljöfrågor och för alternativa metoder, och förstod att jag behövde hitta en alldeles speciell nisch om jag ville fortsätta jobba som frisör. Den resan startade i Östanå med kurser i naturlig hårvård, utbildningen som kom att kallas miljöfrisör enligt Östanåmodellen. Där fann jag en del av det som skulle bli grunden till vad jag gör idag. En nyfikenhet väcktes, för att experimentera med det naturen bjuder. Flera år av envist letande följde, av försök med olika färgväxter, olika metoder, danska kurser och så vidare. Och så den allt viktigare dialogen med kunderna. Hur får man detta att fungera så att folk blir nöjda? Efterhand har jag hittat en mix som fungerar både för mig och för kunder.
Nu har jag jobbat ”grönt” sedan 2001, även kallat ekofrisör, miljöfrisör eller naturfrisör. Det innebär att inga hälso- eller miljöfarliga kemikalier förekommer i behandlingar eller produkter. Läs mer här om vilka ämnen som går bort.
Eftersom jag har den eksembenägna hudtypen får jag vara lite extra försiktig även med naturligare produkter, och inte minst med väta, schampo etc. Men jag tror att det faktum att jag valt bort produkterna med de skadligaste ämnena spelar en avgörande roll för att jag har kunnat fortsätta jobba som frisör, och förmodligen kommer att kunna göra det så länge jag själv vill.
Det finns en poäng med att minska sin kemikalieanvändning, konsumera mindre, att inte köpa det som inte är nödvändigt. Men det kan också finnas en poäng med att inte välja bort allt. Att bli kemikaliesmartare. Jag tänker att vi, när vi – som frisörer, frisörkunder eller konsumenter i allmänhet – väljer de mindre miljö- och hälsoskadliga produkterna bland allt som finns på marknaden, så sänder vi också en signal om att vi önskar ännu bättre produkter, ännu mer miljövänliga, ännu hälsosammare.