Hårfärgning med växtfärger

En färgning med rena örthårfärger ger vackra naturliga nyanser med bra hållbarhet. Färgväxter som henna, indigo, rabarberrot, valnötsskal etc. har förmåga att fästa (i lite olika grad) på mänskligt hår utan onaturliga tillsatser. De verkar genom att det naturliga färgämnet sätter sig som en hinna utanpå hårstrået. De har ofta inte förmåga att helt och hållet täcka den egna färgen eller göra den särskilt mycket mörkare (och inte alls ljusare). Resultatet av en enkel växtfärgning blir i stort sett alltid en blandning av färgen som växten eller växterna ger och den egna hårfärgen under, med alla dess nyanser och skiftningar. De skillnader i ljushetsgrad som finns, eventuella grå strån etc. kommer delvis att finnas kvar efter färgningen trots att färgtonen har ändrats. Hårets kvalitet och struktur har också betydelse för hur mycket färgen tar.

Eftersom det bara finns några få växter som går att använda på hår utan att tillsätta kemikalier, är också spektrumet av nyanser som går att uppnå lite begränsat. Tyvärr är det nästan omöjligt att exakt förutse hur en växtfärgning kommer att se ut på ett visst hår. Samma färgblandning kan se lite olika ut på två personers hår, trots att de kanske har till synes liknande utgångsläge. En del hår kan ha en tendens att bli lite rödare, andra mer gyllene, eller en tendens åt kallare färger t.ex. mer violetta nyanser.

När man har behov av bättre täckförmåga eller fylligare färger, t.ex. när man har lite mer grått hår, kan man behöva göra en sammansatt färgprocess, som t.ex. två olika färgningar efter varandra. Då får man också bättre kontroll över färgtonen man vill uppnå. Oftast går det då bra att få även mörka nyanser på grått eller ljust hår.

Växtfärger har normalt ingen negativ påverkan på hårets kvalitet. Rödaktiga till gyllene nyanser brukar snarare göra håret starkare och blankare. Mörkare färger kan ibland ha en tendens att göra håret lite mattare eller strävare. Det kan då vara en fördel att i stället använda new generation-färger.

Huvudmassage rekommenderas starkt, för att skapa bra förutsättningar vid växtfärgning.

Prisexempel färg exklusive huvudmassage
enkel växtfärg på kortare hår 1190 kr
längre hår från 1530 kr
Sammansatt växtfärg på kortare 2040 kr, längre från 2600 kr

%d bloggare gillar detta: