Mångalen

Ja jag erkänner, jag är mångalen. Jag märker tydligt att humöret sjunker vid fullmåne – inte varje gång, men vissa fullmånar är klart värre än andra. Jag tycker det är intressant att hålla ett öga på var månen befinner sig. Det sägs ju att månen också inverkar på håret och huden. Hur då? Teorierna är många. Jag samlar ihop lite av vad jag hört och läst. Det går bra att kommentera längst ner. Det skulle vara intressant om folk ville bidra med egna erfarenheter.

Rent allmänt sägs att tiden när månen är i tilltagande (eng. waxing moon) – alltså när månen går från ny mot full – är en period för att bygga upp energi, tillföra, lagra, planera etc, medan den avtagande månen (eng. waning moon) en utrensande fas och en tid för aktivitet och energiförbrukning.


Sålunda finns det två veckor på varje månvarv – när månen är i tilltagande – som i allmänhet verkar lämpa sig bättre för att tillföra håret och huden närande ämnen, d.v.s. ”uppbyggande” behandlingar i form av vårdande kurer och inpackningar, eller för att tillföra håret färg.


De andra två veckorna är månen i avtagande. Då passar det bättre att ta bort från håret, ”utrensning” i form av klippning och ”rengörande” behandlingar, hårinpackningar, ansiktsmasker, peeling och dylikt.

På himlen känner man igen den tilltagande månen genom att tänka på ett kommatecken, och att när månen är vänd som ett sådant så kommer fullmånen.
Tilltagande måne ) Avtagande måne (

Det finns en mängd ”regler” som kan ge lite ytterligare råd om när det är lämpligt att göra olika saker med exempelvis hud och hår. Ett problem är naturligtvis att reglerna ibland är motsägelsefulla. Men ändå, här följer några:

Precis vid fullmåne anses av somliga vara en olämplig tid för hårklippning. En gammal regel säger att man inte bör använda stål vid fullmåne, och moderna forskningsrön bekräftar tydligen att patienter som opereras vid fullmåne blöder mer än de som opereras vid andra tidpunkter. En klippning kan ju i någon mån liknas vid en operation – man skär bort från kroppen eller rensar ut det man vill bli av med. Samtidigt vill man ju att klippningen ska ge de allra bästa förutsättningarna för att bygga upp ny, stark energi. Inte minst gäller ju detta energiklippningen.

Men det finns också de som hävdar att fullmåne är en utmärkt tid att klippa håret. Det finns salonger där man gör ett litet evenemang av att klippa vid fullmåne. En motivation jag har hört är att det finns mycket kisel i luften vid fullmåne, vilket skulle vara bra för håret. Den som är intresserad får prova själv och se vilket som verkar stämma bäst. Tänk då också på att månen inte står i samma tecken vid varje full- respektive nymåne. Fullmåne i Lejonet, Oxen, Kräftan, Skorpionen, Stenbocken och Fiskarna sägs vara lämpligt för en toppklippning, om man vill ha tjockare hår.

En astrologiintresserad kvinna jag talat med sa att hon varit uppmärksam på månens faser i många år och kommit fram till att håret växer undantagslöst snabbare när det klipps vid nymåne och långsammare när det klipps vid fullmåne. Det kan ju då tyckas vara god ekonomi att klippa sig vid fullmåne, men en kraftigare hårväxt är ju å andra sidan ett allmänt hälsotecken, och något som de flesta önskar sig.

Lori Reid rekommenderar i sin bok ”Månmagi” att man ska klippa håret vid nymåne och dagarna därefter (tilltagande måne) om man vill att det ska växa ut snabbt, och dagarna efter fullmåne om man vill att det ska växa långsammare. Vill man att håret ska bli tjockare ska man klippa sig vid fullmåne, påstår hon.
Hon menar också att tiden efter fullmåne (avtagande) lämpar sig för hårfärgning.

Lejonet sägs främja kraftig hårväxt. Många verkar vara överens om att det är ett bra tecken för håret. Man associerar förstås till lejonets kraftiga man.
Bästa tiden för friskt, långt och snabbväxande hår sägs vara nymåne i Lejonet, Oxen, Kräftan, Skorpionen, Stenbocken och Fiskarna.

Samtidigt nämns ibland kräftan och fiskarna som olämpliga tecken för hårklippning. Att göra något med håret på kräftdagar sägs då ge spretigt hår, och på fiskdagar bör man inte ens tvätta håret, särskilt om man har problem med mjäll, som riskerar att öka under fiskmånens inflytande.

Månen i Vattumannen sägs vara en bra tidpunkt för färg och permanent.

Hippokrates (ca 460 – ca 377 f.Kr) lärde ut följande regel:
”Vidrör inte med metall den del av kroppen som styrs av det tecken månen just nu passerar.”
Med det menas ungefär att om man ska göra kirurgiska ingrepp i exempelvis magen bör man inte välja en tidpunkt då månen står i Kräftans tecken, eftersom detta associeras med just magen. För hårets del tänker man ju närmast på Vädurens tecken som styr huvudet, och det kan väl vara ytterligare ett tecken att undvika, när det gäller klippning.
Lori Reid rekommenderar dock i ”Månmagi” hårklippning i Väduren, vid avtagande måne.

Månen i avtagande fas i Stenbockens tecken lär vara en utmärkt tid för nagelvård, och för att behandla oren hy, ta bort oönskad kroppsbehåring etc.

Månen sägs vara i uppstigande i vissa tecken, och i nedstigande i andra. Detta har inget med månfaserna att göra, men energin i den uppstigande månen kan sägas motsvara tilltagande, och nedstigande avtagande.
Månen är i uppstigande i Skytten, Stenbocken, Vattumannen, Fiskarna, Väduren, Oxen, (Tvillingarna).
Månen är i nedstigande i Tvillingarna, Kräftan, Lejonet, Jungfrun, Vågen, Skorpionen, (Skytten).
Man kan tänka så här: vill man klippa håret vid avtagande måne men inte har möjlighet, kan man i stället välja de tecken när månen är i nedstigande.

Jag skulle vilja ha en kalender som visar månens faser och även vid vilka klockslag månen byter tecken. Just detta har jag inte lyckats hitta på nätet hittills, men det finns många andra uppgifter att pussla med. Lunaf.com har en lista över ny- respektive fullmåne med exakta tider i UTC. Tid uttryckt i UTC ligger en timme efter svensk tid, eller två timmar när vi har sommartid.

För månens positioner i tecken kan man exempelvis kolla i efemeridtabellerna hos Zodiacal Zephyr (där du också kan få gjort en personlig horoskopberäkning gratis och i ett nafs).
I efemeriden anges planeternas och månens positioner dag för dag, klockan 12 på dagen GMT (alltså en timme efter oss, eller två om det är sommartid).
Titta exempelvis på början på 2013 års tabell.

Mo/Dy/Yr är alltså månad/dag/år, i detta fallet den 1:a januari 2013. För månens position den dagen se under ”moon”. Där står det 27Le03, vilket ska utläsas 27 grader och 3 gradminuter i Lejonets tecken, Leo. Tecknet är ju i detta sammanhang det mest intressanta. Graderna kan man i stort sett bortse ifrån. Man kan dock tänka på att varje tecken är uppdelat i 30 grader, så om månen t.ex. står 28 grader i ett visst tecken (kl.12:00 GMT) så kan man räkna med att den hinner byta till nästa tecken senare samma dygn. Det tar månen lite mer än två dygn att passera genom varje tecken.

Förkortningarna betyder:
Ar – Aries – Väduren
Ta – Taurus – Oxen
Ge – Gemini – Tvillingarna
Cn – Cancer – Kräftan
Le – Leo – Lejonet
Vi – Virgo – Jungfrun
Li – Libra – Vågen
Sc – Scorpio – Skorpionen
Sg – Sagittarius – Skytten
Cp – Capricorn – Stenbocken
Aq – Aquarius – Vattumannen
Pi – Pisces – Fiskarna

Exakta tider för månfaser (ny- och fullmåne)

iPhemeris Efemerider för år 1700 ~ 2100, horoskopberäkning och transitkalender med mera, för iPhone och iPod Touch, för 99 (!) kronor i App Store.

Här är en sida med förslag på bra och mindre bra dagar för hårklippning.

Astrology: Cutting Your Hair
By The Phases Of The Moon

Astrodienst, massor med material, rapporter att beställa, även en del gratis.

Café Astrology

Zodiacal Zephyr.

%d bloggare gillar detta: