Jag älskar mitt jobb, men en sak riskerar att helt suga arbetslusten ur mig

Kära kunder,

Jag älskar mitt jobb, men en sak riskerar att helt suga arbetslusten ur mig: när ni inte kommer – och inte meddelar att ni inte kommer – på era avtalade tider. Jag förstår att ni har många järn i elden och mycket viktiga saker att urätta. För det har jag själv också. Jag behöver planera och hushålla med min tid på bästa sätt, för att få gjort det jag vill och behöver göra i livet, både det som bringar inkomster och det som är viktigt för mig på andra sätt. Tillströmningen av kunder på salongen är minst sagt ojämn. Ibland fullbokade dagar, ibland tomma, så är det bara. De tomma timmarna vill jag gärna kunna planera till nytta för mina andra frilansuppdrag och annat. Det händer att jag åker till jobbet för att ta emot en enda bokad kund. Det händer att jag får långa luckor i planeringen, och tillbringar många timmar med att vänta på dagens sista kund. Det händer att denna dagens enda kund, eller denna dagens sista sladdkund, inte dyker upp.

Jag föreställer mig att man oftast vet långt i förväg om en tid man kommit överens om inte kommer att funka. För mig  är det så. Jag kan inte minnas när jag senast bara uteblev från jobbet trots att jag hade en kund bokad. Eller meddelade en kund tio minuter innan att ”det blir ingen klippning idag för jag hinner inte”. (Däremot vet jag att jag någon gång skickat meddelande om att ”jag ser att jag inte kommer att bli klar med föregående kund i tid, så jag kommer att bli försenad med cirka så många minuter”. Det är beklagligt, och ofta ett resultat av dålig planering. Dock inte alltid enbart min egen dåliga planering, det kan också vara föregående kunders.)

Det händer faktiskt också att jag får upprörda anrop från kunder som inte dykt upp på sin bokade tid, och sedan blivit förvånade att jag inte står där redo när de behagar komma, en halvtimme eller till och med en timme för sent.

Allt sånt här är givetvis väldigt ledsamt när det händer, någonting som suger energi och skapar dålig stämning. På ett mer rationellt plan är det mer en fråga om en dålig affär. Kunden som inte respekterar tider, och kanske inte ens betalar för sina missade tider, blir ju en mindre intressant kund att boka nästa gång.

Alltså: jag ber er att avboka era tider senast dagen innan, när ni misstänker att det inte kommer att funka. Och givetvis när ni blir sjuka (och det vet man förstås inte alltid förrän samma dag).

Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: